1 Μαρ 2013

Aναβίωση του ιστορικού ατελιέ ραπτικής Μαρία Διαμάντη !

1935, Kεραμεικός... Στο νούμερο 47 της οδού Μαραθώνος λειτουργεί το φημισμένο για την εποχή, "ατελιέ ραπτικής Μαρία Διαμάντη", ένας χώρος τον οποίο κυρίες και δεσποινίδες επισκέπτονται συχνά για να επιλέξουν και να παραγγείλουν δημιουργίες σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ειδικά γι αυτές, από εξαιρετικά υφάσματα με άριστη ποιότητα ραφής... Ύστερα όμως από τη μεγάλη επιθυμία κάποιων δεσποινίδων να εκπαιδευτούν στο πιο περιζήτητο επάγγελμα της εποχής, το "ατελιέ ραπτικής Μαρία Διαμάντη", καλωσορίζει μια καινούρια δραστηριότητα, τα μαθήματα πατρόν και ραπτικής... Έτσι το νεοκλασικό της οδού Μαραθώνος επεκτείνετε για να στεγάσει την ίδρυση της πρώτης στην Ελλάδα σχολής κοπτικής - ραπτικής που κατέχει άδεια να παραχωρεί στις μαθήτριές του διπλώματα...


Τα δωμάτια του γεμίζουν κοπέλες που κυκλοφορούν κρατώντας φιγουρίνια, μεζούρες, υφάσματα και φορούν ποδιές με κεντημένα τα αρχικά " Κ.Ρ. - Μ.Δ." (κοπτική ραπτική - Μαρία Διαμάντη).
Στα 24 χρόνια λειτουργίας της, από τη σχολή αποφοιτά μεγάλος αριθμός σπουδαστριών που σταδιοδρομούν επαγγελματικά στο χώρο της μόδας. Στον πόλεμο το ατελιέ και η σχολή  επιστρατεύονται κι έτσι παράλληλα με τις δραστηριότητες του, ράβει ρούχα για τους φαντάρους. Το 1959 η σχολή κλείνει και το ατελιέ περνάει στα χέρια της κόρης της ιδρύτριας και οι δραστηριότητες του περιορίζονται στην κατασκευή χειροποίητων ενδυμάτων κατόπιν παραγγελίας. Λειτουργεί έτσι για πάνω από 40 χρόνια.
Το 1975 γεννιέται στην Αθήνα η εγγονή της Μαρίας Διαμάντη. Βαφτίζεται και παίρνει το όνομα της γιαγιάς της και όπως ήταν φυσικό -εφόσον μεγαλώνει μέσα στο ατελιέ- εκπαιδεύεται από γιαγιά και θεία στην τέχνη της μοδιστρικής. Για παιχνίδι η ίδια ράβει ρούχα για τις κούκλες της και όταν βαριέται πιάνει κουβέντα με τις πελάτισσες που περιμένουν για πρόβα. Τελειώνει το λύκειο και σπουδάζει σχέδιο μόδας και ενδυματολογία θεάτρου στη Σχολή Σχεδίου Μόδας ROMANOS, από όπου αποφοιτά έχοντας αριστεύσει το 1995, με το βραβείο καλύτερου νέου σχεδιαστή να της παραδίδεται από τον Μιχάλη Πολατώφ και μια πρόταση συνεργασίας με τη σχολή, την οποία αποδέχεται κι έτσι παραμένει εκεί για να εργαστεί ως εκπαιδεύτρια νέων σχεδιαστών. Διδάσκει πατρόν, υφασματολογία και επιμελείται τις επιδείξεις των σπουδαστών για 5 χρόνια. Στη συνέχεια διδάσκει για 3 χρόνια στο τμήμα σχεδίου μόδας της σχολής Cristi ενώ παράλληλα φτιάχνει κοστούμια για παραστάσεις και καλλιτέχνες.2012, Κεραμεικός... Δημιουργεί το προσωπικό της ατελιέ, λίγα μόλις μέτρα μακριά από εκείνο το πρώτο ιστορικό ατελιέ της οδού Μαραθώνος και καθώς η ίδια έχει το όνομα της γιαγιάς, το ατελιέ ονομάζεται "maria DiamanDi". Στον προσωπικό της χώρο πια, δημιουργεί ρούχα σχεδιασμένα και ραμμένα αποκλειστικά για την γυναίκα που τα έχει παραγγείλει. Μελετώντας το κάθε άτομο ξεχωριστά, τα στοιχεία της εμφάνισης του, την ιδιοσυγκρασία του, προτείνει δημιουργίες μοναδικές, προορισμένες αποκλειστικά για το άτομο και όχι προσαρμοσμένες σε αυτό. ''Δεν υπάρχουν τάσεις, οι σεζόν δεν έχουν σημασία, υπάρχει μόνο έμπνευση και πειραματισμός, ωραία υφάσματα, πολλή εργασία χειρός και έτσι προκύπτουν δημιουργίες διαχρονικές. Άλλωστε είναι εξαιρετικά μελαγχολικό κάθε σεζόν να πετάς τα ρούχα της προηγούμενης επειδή δεν υποτάσσονται στις επιταγές της μόδας. Εμένα ότι μου αρέσει, το θέλω για πάντα".

Το Μάρτιο του 2013, ένα χρόνο μετά από την ημέρα που επαναλειτούργησε, ύστερα από απαίτηση πολλών ανθρώπων που επιθυμούν να εκπαιδευτούν είτε για προσωπική δημιουργική απασχόληση, είτε για επαγγελματική, στο σχεδιασμό και την κατασκευή ρούχου το ατελιέ maria DiamanDi γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια αναβιώνοντας τα μαθήματα δημιουργίας ενδυμάτων και αξεσουάρ που από το 1935 η Μαρία Διαμάντη - η μεγαλύτερη - παρέδιδε!

Mιχαήλ Ρωμανός