19 Μαρ 2014

Mr ROMANOS Presents: Ένα ταλέντο της τέχνης "αποκαλύπτεται" !

Ο λόγος για την καλλιτέχνιδα Βασιλική Σαργολόγου... Η Βασιλική γεννήθηκε από Έλληνες γονείς στα βάθη της Ασίας. κείμενο της Ελένης Αλαγιάννη. Σε μία όαση μέσα στην έρημο. Θρυλικές πολιτείες- Τασκένδη, Σαμαρκάνδη, Μπουχάρα. Αργοί ρυθμοί, καυτός άνεμος, καμήλες. Ήσυχοι μαχαλάδες με σεβάσμιους γέροντες και χαμογελαστά παιδιά. Κήποι γεμάτοι τριαντάφυλλα, φράουλες, αρωματικά πεπόνια. Φιλόξενα, δροσερά σπίτια με χειροποίητα χαλιά στους τοίχους και στα πατώματα. Τα αραβουργήματα των παλατιών της Ανατολής και τα περίτεχνα σχέδια των Περσικών χαλιών γίνονται οι πρώτοι δάσκαλοι γεωμετρίας. Η Βασιλική Σαργολόγου, μετουσιώνει τα παραμύθια της Σεχραζάντ, τη ζεστασιά και το παιχνίδι εκείνων των χρόνων σε μωσαϊκό γεωμετρικών σχημάτων. Τα έργα της θυμίζουν το συνωστισμό και τα έντονα χρώματα των παζαριών, την αέναη περιδίνηση των δερβίσηδων, την αυστηρή απόκοσμη αισθητική των ναών. Όπως οι πιο πολλοί αριστερόχειρες που ζουν σε δεξιόστροφο κόσμο, η καλλιτέχνις βιώνει την σύγκρουση ανάμεσα στη διαίσθηση και τη λογική, την παρόρμηση και τον έλεγχο, τα θέλω και τα πρέπει. Έτσι, ενώ λατρεύει απο παιδί το θέατρο και το τραγούδι, σπουδάζει στο Πολυτεχνείο...


Αν και διανοητής του αφηρημένου, κάνει καριέρα μηχανολόγου-ηλεκτρολόγου.
Όντας απόλυτος ταξιδευτής επιλέγει την εσωστρέφια του σπιτιού, όπου ζει με τον σύζυγο και τα δυο της παιδιά. Ο ερευνητικός και διψασμένος νους την οδηγεί σε άπειρα πνευματικά μονοπάτια.
Μετά από δύο δεκαετίες περιπλάνησης σε ιδεοχώρους καταλήγει σε ένα και μόνο συμπέρασμα:
η πηγή σοφίας και αγάπης βρίσκεται μέσα μας.

Από αυτή τη συναρπαστική στιγμή την αυγή της τρίτης χιλιετίας, ξετυλίγει τον μίτο της έμπνευσης και περπατάει τον λαβύρινθο του δικού της μαγικού κόσμου.
Από το καλοκαίρι του 2004, αρχίζει να δημιουργεί μια νέα γλώσσα αφήγησης. Παντρέυει τα δύο αντίθετα -  την γραμμική, ορθολογική σκέψη με το πάθος του ονειρευτή. Την τάξη με το χάος. Ένα χρόνο μετά οι δομές καταρρέουν για να απελευθερώσουν τον χείμαρρο σημάτων, δονήσεων και μηνυμάτων. Το αποτέλεσμα που βγαίνει από τα χέρια της Βασιλικής είναι μοναδικό.
Η δημιουργός αποφεύγει να καθοδηγεί την φαντασία του θεατή με περιγραφές, ερμηνείες ή ονόματα. Επιλέγει τα έργα της να επιδρούν άμεσα και ανεμπόδιστα, να αφυπνίζουν κυτταρικές μνήμες και να ξεναγούν στο μέλλον. 

Έργο της Βασιλικής Σαργολόγου εικονογράφησε το εξώφυλλο του εντύπου των Υποψηφίων Καλλιτεχνών, για τα Βραβεία Εικαστικών Τεχνών το 2011, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Μιχαήλ Ρωμανού !