14 Απρ 2016

«Έτος Ελλάδας στη Ρωσία» στο Μουσείο Ερμιτάζ

Πανηγυρική έναρξη του ελληνικού προγράμματος του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία» στο Μουσείο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη.
Με τα εγκαίνια της έκθεσης του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης, στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, έγινε η έναρξη του ελληνικού προγράμματος του «Έτους Ελλάδας στη Ρωσία». 
Την πανηγυρική έναρξη κήρυξε από ελληνικής πλευράς ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ενώ από ρωσικής πλευράς παρευρέθη ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης και o Υπουργός Πολιτισμού της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Ρωσίας.


Η εξαιρετικά διατηρημένη Κόρη 670, η οποία χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ., ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα, είναι το πρόδρομο έκθεμα της Ελλάδας στη Ρωσία. Η παρουσίαση του μαρμάρινου αγάλματος από τον Διευθυντή του Μουσείου Ακρόπολης κ. Δημήτρη Παντερμαλή και τον Διευθυντή του Μουσείου Ερμιτάζ κ. Μιχαήλ Πιοτρόφσκι, προκάλεσε τον θαυμασμό των επισήμων, του κοινού, αλλά και των δημοσιογράφων.
Η ελληνική πρόδρομη δράση αφορά στην παρουσίαση στο Μουσείο Ερμιτάζ, στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας, του μαρμάρινου αγάλματος της αρχαϊκής Κόρης 670 από τις συλλογές του Μουσείου Ακρόπολης.

Η Κόρη 670 είναι μια από τις ωραιότερες και καλύτερα διατηρημένες Κόρες της Ακρόπολης. Βρέθηκε το 1886 στα βορειοδυτικά του Ερεχθείου και χρονολογείται γύρω στο 520-510 π.Χ. 


Είναι ντυμένη με καταστόλιστα χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά κοσμήματα και βαδίζει ανασηκώνοντας τον μακρύ χιτώνα της. Στο δεξί χέρι, που δεν σώζεται, θα κρατούσε μια προσφορά της στη θεά Αθηνά. Στο κεφάλι φορά στεφάνη διακοσμημένη με ζωγραφιστά ανθέμια, έλικες και άνθη λωτού, ενώ πρόσθετα μεταλλικά κοσμήματα θα ήταν στερεωμένα άλλοτε στις οπές. Στα αυτιά φορά σκουλαρίκια με ζωγραφιστούς ρόδακες και στον αριστερό καρπό βραχιόλι σε σχήμα φιδιού. Στα μαλλιά, τα μάτια, τα ρούχα και τα κοσμήματα διατηρούνται ίχνη των αρχικών χρωμάτων.

Οι Κόρες, τα μαρμάρινα αγάλματα νεαρών κοριτσιών, ήταν το πιο συνηθισμένο αφιέρωμα στο ιερό της Αθηνάς στην Ακρόπολη κατά την Αρχαϊκή Εποχή (6ος αι. - αρχές 5ου αι. π.Χ.). Τι αντιπροσωπεύουν δεν είναι γνωστό. Έχουν ερμηνευτεί ως θεές, ιέρειες, κορίτσια στην υπηρεσία της θεάς ή απλές θνητές. Όπως και τα άλλα γλυπτά της Ακρόπολης, έπεσαν θύμα της καταστροφικής μανίας των Περσών το 480 π.Χ. Η απόφαση των Αθηναίων να θάψουν τα συντρίμμια σε μεγάλους λάκκους στάθηκε η αιτία να διατηρηθούν τα ίχνη των χρωμάτων. Στις ανασκαφές της Ακρόπολης βρέθηκαν πάνω από 200 Κόρες διαφόρων μεγεθών, συμπεριλαμβανομένων και των θραυσμάτων τους, καθιστώντας αυτή τη συλλογή του Μουσείου Ακρόπολης τη μεγαλύτερη στον κόσμο.