5 Ιουλ 2016

«Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης» στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης


Εκδήλωση αφιερωμένη στους Ολυμπιόνικους Ύμνους του Πινδάρου και τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, με τίτλο «Το Yπέρτατο Νόημα της Δόξας - Οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Φως της Πινδαρικής Ποίησης», που συνδιοργανώνουν η Ηρώ Νικολακέα, ο Ανδρέας Τσολοδήμος, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης και η Οργάνωση Πλέον, πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, Πειραιώς 206, στις 7 Ιουλίου 2016 και ώρα 8:30μμ.

Οι Ολυμπιόνικοι ύμνοι του Πινδάρου είναι ένα ποιητικό έργο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς που αναδεικνύει το μοναδικό πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων. Υμνώντας τις νίκες των Oλυμπιονικών ο Πίνδαρος αναφέρεται στην ουσία των αξιών του ελληνικού πολιτισμού, στην προσπάθεια για αυτοδημιουργία και αυτοπροσδιορισμό του ανθρώπου...


Εδώ, για πρώτη φορά, ο άνθρωπος αναλαμβάνει την ευθύνη της ιστορικής του υπόστασης, με τη λογική, τη βούληση και τη δύναμή του. Αυτές τις αξίες αναδεικνύουν τα δεκατέσσερα ανατρεπτικά κείμενα και η απόδοση των Ύμνων στη νέα ελληνική γλώσσα του αείμνηστου ποιητή Νίκου Σταμάτη στο βιβλίο του «Το υπέρτατο νόημα της δόξας - Οι Ολυμπιακοί αγώνες στο φως της Πινδαρικής ποίησης».


Στην εκδήλωση, που τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, θα δωριστεί από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον πολιτιστικό ακόλουθο της πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα η έκδοση του βιβλίου προς τιμήν των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Η έκδοση περιλαμβάνει τους 14 Ολυμπιόνικους ύμνους του ποιητή στην γλώσσα της σύνθεσής τους (αρχαία ελληνικά) με μετάφραση και σχόλια στην πορτογαλική γλώσσα από τον Βραζιλιάνο ελληνιστή Theo de Borba Moosburger.

Συμμετέχουν οι Έλληνες Ολυμπιονίκες Πέτρος Γαλακτόπουλος, Βούλα Κοζομπόλη και Βούλα Ζυγούρη, οι οποίοι απαγγέλλουν Ύμνους του Πινδάρου υπό την εποπτεία της αναπληρώτριας καθηγήτριας του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευανθίας Στιβανάκη.
Ο διεθνούς φήμης συνθέτης Φοίβος Βαλαχής παίζει στο πιάνο συνθέσεις του αφιερωμένες στο πνεύμα της εκδήλωσης και ερμηνεύουν ο βαρύτονος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Χρήστος Λάζος και η υψίφωνος Λαμπρινή Καρτάλη.

Την εκδήλωση χαιρετίζουν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, της Πρεσβείας της Βραζιλίας στην Αθήνα, η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων.